Renners

Het scherm 'Renners' toont de renners die tot jouw ploeg behoren en hun belangrijkste eigenschappen. Je kan ze op verschillende manieren rangschikken in aflopende of oplopende volgorde. Aan de rechterkant van de pagina kan je eveneens een schematische voorstelling van je renners bekomen door op "Overzicht contracten" of "Samenvatting renners" te klikken. Het eerste zal van alle renners een transparant overzicht geven van hun humeur, loon, de punten die ze dit seizoen en vorig seizoen verdienden, het aantal ritten waaraan ze dit seizoen deelnamen en het aantal weken dat hun contract nog loopt. Voorts kan je nog "Opties" klikken bij elke renner, waardoor je automatisch in het scherm van 'Contract onderhandelingen' komt (meer hierover staat verder uitgelegd). "Samenvatting renners" geeft je dan weer een handige tabel met alle skills (vaardigheden), leeftijd, lengte, gewicht, leeftijd en fitness van je renners.

Klik op de naam van een renner om meer details over hem te weten te komen.

We overlopen alle beschikbare informatie:

Algemeen

 • Land: Elke renner zal de nationaliteit krijgen van het land van zijn oorspronkelijke team.
 • Leeftijd: Leeftijd beïnvloedt de trainingssnelheid van je renners. Hoe jonger, hoe sneller ze zullen evolueren.

Nog sterker: Vanaf 35 jaar kan de renner ook dalen in zijn vaardigheden, maar dat hangt af van het niveau van de trainer, en de renner zijn future ability. Als die allebei hoog zijn, kan een renner op z'n 35e nog positief trainen. Anders is het mogelijk dat z'n training trager gaat, hetzelfde blijft of achteruit gaat. Geen enkele renner zal echter uit zichzelf op pensioen gaan. Als een renner door zijn hoge leeftijd niet meer rendeert, zal je hem dus zelf zijn ontslagbrief moeten voorleggen.
Alle renners verjaren tussen 2 seizoenen in. Je hoeft tijdens een seizoen geen rekening te houden met verjaardagen van de renners.

 • Gezondheid: Als een renner geblesseerd is, zal je hier kunnen lezen voor hoe lang.
 • Fitheid: Renners verliezen fitheid tijdens wedstrijden, afhankelijk van hun inspanningen. Vermoeide renners zullen ondermaats presteren; renners die 100% fit zijn kunnen daarentegen het volle pond geven!

(Meer uitleg over de werking van fitheid en inspanning vind je onder 'Wedstrijden'.)

 • Lengte: Dit spreekt voor zich!
 • Gewicht: Ook dit ligt voor de hand.

Het effect van lengte en gewicht in wedstrijden staat uitgelegd onder 'Wedstrijden'.

Ploeg

 • Ploeg: Het huidige team van de geselecteerde renner.
 • Humeur: Hoe beter het humeur van je renner, hoe beter hij zal presteren. Een renner kan een beter humeur krijgen na goede wedstrijdresultaten of na een (of meerdere) goede contractverbeteringen. Als de renner je contractvoorstel te min vindt en het afwijst, zal hij echter met een slecht humeur rondlopen. Het humeur van een renner daalt ook door hem te koop aan te bieden. Wanneer hij verkocht wordt stijgt hij sowieso opnieuw naar de standaardwaarde 'tevreden'. Omgekeerd geldt ook dat een renner met beter humeur dan 'tevreden' na een transfer toch deze waarde aanneemt.
 • Loon: Bedrag dat je wekelijks aan je renner dient te spenderen.
 • Informatie over de wedstrijden waaraan de renner heeft deelgenomen.

Aantal deelgenomen ritten dit seizoen
Recente vorm in de laatste 5 ritten: Ritwinst levert een 10 op. Hoe lager in de rangschikking hoe lager deze waarde zal zijn.
Gemiddelde vorm: gemiddelde van de laatste 5 ritten
Punten verdiend tijdens huidig seizoen en tijdens vorig seizoen

 • Transferwaarde: Deze transferwaardes zijn een ruwe schatting van de kwaliteiten van de renners. Ze zijn absoluut geen goede indicator voor de transferprijs die je ervoor kan krijgen als de renner verkocht wordt.

Overwinning

Een overzicht van het palmares van de renner. Aantal gewonnen ritten, rondes, puntentruien en bergtruien.

Renner's biografie

Enkel toegankelijk voor Premium leden. Zie 'Premium'.
Hierin kan je elke opmerking of prestatie van je renner kwijt. Vergeet niet de wijzigingen te bevestigen.

** Primaire vaardigheden:**

Tot de primaire vaardigheden wordt gerekend: Vlak - Heuvel - Berg - Afdalen - Sprint en- Tijdrijden.
De vaardigheden gaan van 0 tot maximum 20.
Deze vaardigheden zijn natuurlijk van cruciaal belang in dit spel. Leer je renners goed kennen zodat je de berggeiten van de tijdritspecialisten kan onderscheiden. Hoe de renners hun vaardigheden inzetten in een wedstrijd staat uitgelegd onder 'Wedstrijden'.
Elke renner kan stijgen in zijn vaardigheden, als hij er voldoende op traint. Zorg er dus voor dat je een goede trainer aantrekt om je renners op te trainen tot Merckxiaans niveau!
(Meer uitleg over trainers en trainen onder 'Training')

** Secundaire vaardigheden:**

Sturen en durf bepalen hoeveel pech je in een wedstrijd kan tegenkomen. Renners kunnen immers lek rijden of vallen tijdens de koers. Die twee soorten pech veroorzaken allebei tijdverlies.
Hoe lager je stuurvaardigheid, hoe meer platte banden je zal oplopen. Hoe minder durf een renner heeft, hoe vaker hij zal vallen. Zowel sturen als durf zijn veranderlijke vaardigheden. Dat betekent dat ze iedere keer wanneer een renner valt of lek rijdt, een beetje verhogen tot maximaal 20.
Een renner met een maximumvaardigheid in sturen kan uiteraard nog altijd lek rijden. En een renner met maximum durf kan ook nog altijd betrokken raken in een valpartij.

Ervaring laat een renner beter presteren. Door aan wedstrijden deel te nemen stijgt de ervaring van een renner geleidelijk.

Het leiderschap van je team leider beïnvloedt de prestatie van al de renners in je ploeg. Zorg er dus voor dat je elke wedstrijd een team leider selecteert. Valt die geselecteerde renner uit (bijvoorbeeld tijdens een rondewedstrijd, door een blessure of door verkoop) dan neemt niemand de plaats in van je team leider. De rest van de ronde moet je dus zonder leiderschapsvoordeel afwerken.
Een teamleider zal stijgen in zijn leiderschap bij elke wedstrijd die hij als aanvoerder afwerkt. Dit duurt wel een tijdje, maar met wat geduld zal je zijn leiderschap zien verhogen.

Vanop dit scherm kan je ook navigeren naar pagina's over het contract van de renner.
Je kan het huidige contract bekijken in 'Contract details'.

Als je op 'Contract onderhandelingen' klikt, kan je een nieuw contract voorstellen aan de renner. De gepaste tactiek bij contractonderhalingen staat uitgelegd onder 'Contracten'.
In dit scherm kan je je renners ook hun ontslag aanbieden. Die optie staat in het rechtermenu vermeld.

Je kan tenslotte ook de geschiedenis van de renner bekijken. Hierin staat vermeld waar de renner zijn carrière begon, welke transfers hij eventueel verwezenlijkte, overwinningen die hij behaalde en wanneer en voor hoe lang hij geblesseerd is geweest.

Ben je enkel geïnteresseerd in zijn transfers dan neem je een kijkje op 'Transfer geschiedenis'

Premium leden kunnen in het scherm 'Training statistieken' een idee krijgen van zijn vorderingen in zijn vaardigheden. Dit is slechts een indicatie. Van renners afkomstig van een ander team weet je niet wanneer ze welke training gehad hebben.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 License.